Mind Eye Power (MEP)

 

 Met Mind Eye Power kun je op een milde, eenvoudige en effectieve wijze diepgaande verandering brengen in hardnekkige overtuigingen, onverwerkte emoties en (gevolgen van) trauma. Dit gebeurt met oogbewegingen en eigen aandacht . De combinatie van oogbewegingen en de juiste mindset geeft de methode haar krachtige werking.

We onderzoeken welke oude houvasten en negatieve patronen jij hebt opgebouwd en we kijken naar wat je wél zou willen. We maken ongezonde overlevingsmechanismen los en zetten er nieuwe overtuigingen voor in de plaats. Zo kun je jezelf weer positief ontwikkelen, zonder dat je weerstand blijft voelen.

 

Je maakt kennis met de diepere lagen van je brein en de samenwerking met de ‘buikhersenen’: het hart en je geheugen. ( wat voel je, wat denk je en wat is je overtuiging).  Je leert hoe deze onderdelen met elkaar te maken hebben. Je zult ervaren dat het mogelijk is om oude pijn, angsten en houvasten achter je te laten. Het mooie is dat je niet alleen een probleem oplost: je creëert inzichten voor jezelf.

 

De Mind Eye Power methode is geïnspireerd op:

- moderne wetenschap over de effecten van oogbewegingen op hersenfuncties (Oculomotorische regulatie, Integrale Eye Movement therapie);

- nieuwe wetenschap over trauma en celgeheugen (B. Lipton, J. Dispenza, C. Perth, P. Levine);

- eeuwenoude wijsheid over de werking van het brein, lichaam, geest en oogbewegingen

(Wisdom Chi Kung, oogbewegingen en de organen);

- de beginselen van groei en de kunst van het moeiteloos leven en werken (Effortless Coaching);
- lichaamsgerichte werkvormen (Mindfulness exposure, Braingym, Sedona Methode, Trauma Stress Release).

 

De ogen

De ogen doen veel meer dan zien: ze verwerken informatie. De gesloten ogen van een foetus van 15 weken oud zijn bijvoorbeeld al volop in beweging. Via de oogbewegingen worden allerlei connecties gemaakt in de hersenen en dit gaat je leven lang door. Met de oogtechniek stimuleren we het systeem in je hersenen waar informatie wordt verwerkt, zoals dat ook gebeurt tijdens de REM-slaap (de ‘droomslaap’, waarbij je ogen snel heen en weer bewegen terwijl ze gesloten zijn). Omdat de ogen direct verbonden zijn met de hersenen hebben ze ook direct connectie met neuronetwerken. In deze neuronetwerken zijn verschillende ideeën, gedachten en gevoelens aan elkaar verbonden, op basis van onze ervaringen in het leven. Dat betekent dat hier ook ongezonde overlevingsmechanismen opgeslagen kunnen zijn.

 

Via specifieke oogbewegingen kun je direct ingrijpen in deze opgeslagen informatie in verschillende gebieden van je hersenen. Je kunt zo diepgewortelde overtuigingen, onverwerkte emoties en hardnekkige gedragspatronen aanpakken. Deze oude, ongewenste informatie in je hersenen kun je als het ware ontkoppelen en vervangen door nieuwe, gezonde en ondersteunende informatie.

 

Wat doe ik als MEP-practitioner?

Als MEP-practitioner lees ik de ogen. Ik bekijk het kijkgedrag, het oogcontact en de blikrichting. De ogen zijn onlosmakelijk verbonden met onze gevoelswereld. Beide ogen vertellen een eigen verhaal. De onbewuste taal van het oog vertelt het werkelijke (hechtings)verhaal.

 

Eenmaal op weg zie ik het letterlijk gebeuren: de ogen gaan spreken en de blik komt tot rust. We kijken naar wat jij waarneemt als je kijkt naar wat je echt zou willen.

Zowel de waarneming van de oogopslag als hoe de ogen bewegen, geeft namelijk waardevolle informatie. Omdat je via de ogen toegang hebt tot het onbewuste geheugen heb je verrassend snel inzicht in de diepere lagen van je brein. De oogbewegingen zeggen heel veel. Bovendien kun je via bepaalde oogbewegingen het geheugen ook nog resetten. De ogen zou je kunnen zien als ‘het toetsenbord van het brein’.

 

Bij Mind Eye Power (‘body-mind' methode) spelen de ogen dus een zeer belangrijke rol op weg naar herstel en balans. De ogen zijn essentieel voor ons welbevinden en onze zelfregulatie: ze helpen ons eigen gedrag te beïnvloeden en de juiste keuzes te maken. Bovendien hebben de ogen een belangrijke functie in de onderliggende communicatie en het wederzijds vertrouwen. Juist omdat onze ogen (ook onbewust) veel informatie geven over onze interne staat van zijn. 

 

Mind Eye Power is goed in te zetten bij bijvoorbeeld:

* stress en burn-out;

* hardnekkige overtuigingen;

* angsten;

* onverwerkte emoties;

* ingrijpende levenservaringen, zoals verlies;

* gevolgen van trauma;

* verslavingen.

 

Ik stel vragen over je overtuigingen, hoe je dingen beleeft, voelt, denkt, ruikt of proeft. We gaan al deze onderdelen langs. Daarna volgt oogbeweging op verschillende niveaus en waar nodig naar verschillende richtingen. We gaan daarna alle onderdelen weer langs en herhalen zo nodig deze stappen.

 

Een Mind Eye Power sessie duurt ongeveer 1,5 uur en na een week en een maand neem ik contact met je op. We bespreken dan hoe het je sinds de sessie is vergaan. Bij de meeste cliënten is er dan al het nodige verbeterd, maar het kan zijn dat er meerdere sessies nodig zijn. Dit gaat uiteraard altijd in overleg en in je eigen tempo.